Magnus og Tor Jacob

Om byggherren

Årdal Aqua ble grunnlagt i 2018 med mål om å etablere et nytt postsmolt- og matfiskanlegg i Årdal, Hjelmeland kommune. Selskapet eies av Vest Havbruk, Grieg Seafood og Omfar. Vest Havbruk, som også har utviklet Tytlandsvik Aqua, bringer med seg solid kompetanse. Eierne bak Fister Smolt er også involvert i Vest Havbruk, noe som gjør at Årdal Aqua innehar mer enn 20 års erfaring med settefiskproduksjon og drift av RAS-anlegg (resirkulerende akvakultursystemer).

Årdal aqua               

Sig. Halvorsen har en 25 års lang historie i Ryfylke med oppdrett og fiskeforedling, og vi har hatt gleden av å samarbeide med eierne gjennom flere prosjekter – fra Ryfisk, Fister Smolt og Tytlandsvik Aqua til nå Årdal Aqua.                             

Anlegget

Anlegget baserer seg på RAS-teknologi som muliggjør resirkulering av 99 %–99,9 % av produksjonsvannet. Dette gjør at behovet for nytt råvann fra eksterne kilder reduseres til bare 0,1 %–1 %

 

 annlegget

Byggetrinn 1 omfatter fire haller med mulighet for produksjon av både postsmolt (100 g til 1 kg) og matfisk. Hver hall består av en karhall med fire betongkar, en RAS-avdeling med diskfiltre og 24 betongbiofiltre. Produksjonskapasiteten i denne fasen er forventet å nå 6000 tonn biomasse per år. Bygningskroppen er et isolert stålbygg over karhaller og RAS-systemer, hvor hovedkonstruksjonene består av vanntett betong for å sikre optimal drift.

Nå, flere år etter oppstarten av planleggingen og byggingen, nærmer prosjektet seg en viktig milepæl: Den første fisken er på plass i karene, og anlegget vil være ferdigstilt i Q1 2025.

Bilde med fisk i annelegget

Prosjektet omfatter et administrasjonsbygg, fire karhaller med til sammen 16 fiskekar, og en avansert buffertank med et toppmoderne renseanlegg. Med en kapasitet på 6000 tonn stor-smolt vil anlegget levere fisk til matfiskoppdrettere, hovedsakelig i Rogaland.

Vår BAS Jonny Westergård fra Sig. Halvorsen har vært avgjørende som koordinator og har sikret smidig samhandling og kontinuerlig fremdrift i prosjektet. Gjennom hele prosessen har vi hatt et sterkt fokus på kvalitet, sikkerhet og bærekraft. Dette gjenspeiles også i våre transport- og logistikkløsninger. Blant annet har vi innført samkjøring ved bruk av en felles bil som frakter ansatte fra Vibemyr til Årdal Aqua hver dag. Dette har ikke bare redusert miljøavtrykket vårt, men også bidratt til et mer bærekraftig arbeidsmiljø. 

Vi i Sig. Halvorsen er stolte over å bidra i dette storslåtte prosjektet, hvor totalrammen for Teqva Total ligger på rundt 150 millioner kroner. Vår del av prosjektet beløper seg til ca. 35 millioner kroner. Å få være en del av et prosjekt av denne størrelsen er en sjelden mulighet, og vi ser frem til å fortsette samarbeidet med alle involverte parter for å sikre videre fremdrift og suksess.

 litt av utstyret

Vi treffer på Jone Sedberg i Årdal Aqua, som uttrykker stor tilfredshet med vår leveranse og sier:
Det har vært kjekt å jobbe/samarbeide med Teqva i dette prosjektet, Teqva har vist stor profesjonalitet, og kvalitet på arbeidet som er utført, dette gjelder fra prosjektledelse til montører.

Vi lærer stadig noe nytt, og dette prosjektet gir oss erfaringer utenom det vanlige, sier Lung Tum Kheng Tial, rørlegger i Sig. Halvorsen.

Lung Tum Kheng Tial, rørlegger i Sig. Halvorsen

Det er utrolig å tenke på at en pumpe kan koste like mye som en Tesla. Her har vi tre avløpspumper som pumper avløpsvann 7 kilometer ut i fjorden.

Høytrykksspyleanlegget vi leverer har forvarming på 55 grader. Her må man vite hva man gjør, skyter Magnus Espedal, prosjektleder i Sig. Halvorsen, inn.

Tankene

Samarbeidet med Årdal Aqua, Backe Bygg, og de andre i Teqva Total har vært enestående.

Magnus og Jonny

Vi ser frem til å fortsette dette spennende arbeidet sammen, sier Magnus og Jonny.

arbeidsfolk